donderdag 16 augustus 2012

Het lijkt alweer lang geleden dat we 2 rustdagen gehad hebben. Maandag ochtend weer op tijd eruit en weer vol aan de bak. We zijn begonnen met het straatwerk aan de voorzijde van het tehuis. Daarnaast hebben we vandaag de eerste kinderactiviteiten opgepakt. Daar moeten de Roemenen wel een beetje aan wennen. Normaal wanneer er gewerkt wordt, worden de kinderen er ver vandaan gehouden. En nu doen we het er gewoon even bij. Toch komen er veel Roemeense kindertjes langs en wordt het een gezellige middag. Ondertussen wordt er druk doorgewerkt aan de woonkamer, eetzaal en keuken. Hopelijk krijgen we alles af. Het wordt een lange dag.

Dinsdag, herhaling van maandag. Ook nu weer vol aan het werk met het staatwerk. Voorzijde komt helemaal gereed. Begin van de achterzijde. Hier moet een pad komen van zo'n 52 meter, met ervoor een terras voor een picknicktafel e.d. Trekkertje wordt aangezet om de grond om te ploegen. Dit heeft letterlijk en figuurlijk nogal wat voeten in de aarde, maar het lukt. Daarnaast wordt ook in de keuken, woonkamer en eetzaal rustig door geploegd. Ook de kinderactiviteiten vinden weer plaatst. 's Avonds hebben we een Hollandse BBQ geplant. Hiervoor is de familie van de directrice uitgenodigd. Het is een gezellige avond.

Woensdag. De eetkamer komt gereed. Nu kan de hal opnieuw worden uitgepakt, deze is in de loop van de tijd aardig vol gebouwd. En dat het opgeruimd is, geeft een goed gevoel. Het gaat de goede kant op. In de eetzaal wordt er met de tafels het nodige heen en weer geschoven om de beste opstelling te krijgen. Uiteindelijk staan de tafels op de plek en kunnen de lampen worden geplaatst. Het straatwerk aan de achterzijde begint ook vorm te krijgen. De stenen worden in een lange slinger medewerkers langs het pad gestapeld  Het gaat mooi vlot. Ondertussen moeten er nog een paar boeken uit de schuur terug gehaald worden naar het tehuis. Ongelooflijk wat een zooi boeken, je kan het zo gek niet bedenken. Boeken staan op de plaats en alle handjes worden bijgezet om het pad te leggen. We zouden om 19.00 uur eten. Een afscheidsdiner omdat morgen de eersten alweer huiswaarts keren. Dit gaan we niet redden en we willen het pad erin hebben. Dus eten wordt verplaatst naar 19.30 uur. Ook dit gaat niet lukken, zelfs niet met de hulp van de kinderen van het weeshuis. ( Ze vinden het maar wat interessant, je kan je afvragen of het wat oplevert). Het eten wordt nogmaals verplaatst naar 21.00 uur. Dit gaan we halen! Eindelijk is het helemaal gereed. Morgen kunnen we aanvullen. Nu snel douchen en eten. Heerlijk hongaars eten. Gehakt opgerold in kool, geserveerd met room. Daarbij een heerlijk stukje vlees. Over het geheel genomen mogen we absoluut niet klagen over het eten, wat het smaakt ons allen heel erg goed. Tijdens het dankwoord van deze avond komt dit ook nog eens naar voren. Goede kok hebben ze hier. We worden door de dominee en de directrice van het tehuis (= zijn dochter) bedankt voor onze inzet en de leuke tijd die we samen hebben gehad. Ze zijn zeer onder de indruk van onze mentaliteit en het harde werken! De computerkamer is vandaag afgerond en wordt onthuld aan de kinderen van het tehuis. Ze vinden het fantastisch. 6 computers die ook nog allemaal werken, en daarna voor de thuis bioscoop. De beamer wordt aangezet en je hebt geen kind meer aan ze. Het is de laatste avond met ons allen samen, dus nemen we er nog 1 in de plaatselijke bar. Het is gezellig!!

Donderdag. De wekker gaat weer vroeg, voor sommigen iets te vroeg, maar toch allemaal eruit! Het afwerken van het straatwerk moet af, voordat Nico een Christiaan naar huis gaan. Want dan is ook het gereedschap zo goed als weg. Natuurlijk gaat dit lukken en zijn we op tijd klaar. De eetzaal is ook helemaal gereed, net als de woonkamer! De keuken wordt nog even doorbikkelen, maar met het avond eten kan deze  voor de afwas in de gebruik worden genomen. Ondertussen hebben we om 15.00 uur afscheid genomen van Nico en Christiaan. Zij zijn al op weg naar huis. Morgenochtend vroeg zullen ook Sarris en Gerard vertrekken. De rest welke met het vliegtuig gaan hebben morgen nog de hele dag. We zullen dan nog het vilt om de kerkboxen plaatsen en de tijdelijke buiten keuken afbreken. Maar vanavond nog even een gezellig avond. Zelf nog even een filmpje kijken in de thuisbios en wie weet wat we nog gaan meemaken.

Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we in Roemenie wat op het blog vermelden. Foto's wordt 'm niet meer. Het is een lange dag geweest en het is inmiddels 22.00 uur. Wanneer we thuis komen zullen deze uiteraard nog geplaatst worden.  We proberen nog even een filmpje erop te knallen van afgelopen zondag. Een bewoner van de plaatst hier heeft deze gemaakt en op de één of andere manier hebben we deze toch te pakken gekregen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten